Kiertotalous ruokajärjestelmässä – circular economy in the food system –työpaja ja opintomatka

08maalis09:0017:00Kiertotalous ruokajärjestelmässä – circular economy in the food system –työpaja ja opintomatka

Tapahtuman kuvaus

Tervetuloa kuulemaan, keskustelemaan ja hakemaan ideoita kiertotaloudesta ruokajärjestelmässä! Miten Palopuron agroekologinen symbioosi luo uutta toimintamallia ravinnekiertoon ja yhteistyöhön? Miten CIRCWASTE -hanke vie kohti kiertotaloutta Keski-Suomessa? Kansainvälistä biokaasuosaamista puheenvuoroissaan seminaariin tuovat Kansainvälisen IEA Bioenergy Task 37:n biokaasutyöryhmän jäsenet. Iltapäivällä ohjelmassa on kiertoajelu Keski-Suomessa linja-auton kyydissä ja tutustuminen Metener-yritykseen Laukaassa sekä Äänekosken biotuotetehtaaseen.

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Tapahtuman kielenä on englanti.

Time: Thu 8th of March at 9.00-17

Venue: Jyväskylä, Kokousravintola Harmooni (Hannikaisenkatu 39, 40100 Jyväskylä)

Programme:

8.30 Registration and coffee

9.00 Welcoming words, Saija Rasi, Senior Scientist, Natural Resources Institute Finland (Luke)

Presentations:

Introduction the work of the IEA Task 37: energy from biogas, Jerry Murphy, Director SFI MaREI Centre/International Energy Agency Leader Task 37

Circular economy in relation with biogas, Mathieu Dumont, Senior Consultant, Netherlands Enterprise Agency (RVO.nl)

Visions for improving circular economy in the food system in Finland, Sirpa Kurppa, Research Professor, Natural Resources Institute Finland (Luke)

Case: Palopuro Agroecolocial Symbiosis – Increasing sustainability in food production, Elina Virkkunen, Researcher, Natural Resources Institute Finland (Luke)

How to combine insect farming with biogas processes? Jan Liebetrau, Head of Department for Biochemical Conversion and Head of Work group for Process biology at Deutsches BiomasseForschungsZentrum gemeinnützige Gmb (DBFZ)

Case: Circwaste-project – catalyzing actions towards circular economy in Central Finland, Outi Pakarinen, Project Manager, Regional Council of Central Finland

11.20 Discussion

11.40-12.30 Lunch and coffee

12.30 Excursion by bus:

Metener Oy in Laukaa. Company offering solutions and technology for biogas production and upgrading, founder Mr. Erkki Kalmari (Vaajakoskentie 104, 41310 Leppävesi)

Metsä Group’s bioproduct mill in Äänekoski. It is producing high-quality pulp and a broad range of other bioproducts, such as tall oil, turpentine, bioelectricity and wood fuel (Sarvelantie 1, 44100 Äänekoski)

17.00 End of the excursion and back in the Jyväskylä City Centre at railway station

In workshop there are opportunities to discuss with international energy experts, the members of IEA Task 37: energy from biogas.

Ilmoittautumiset 25.2. mennessä tämän linkin kautta: https://www.lyyti.fi/reg/Circular_Economy_in_the_Food_System_workshop_1886

Organizers of the workshop:

Biogas business and networks in Central Finland –project (Biokaasuliiketoimintaa ja -verkostoja Keski-Suomeen (BiKa)-hanke), Climate-wise solutions for the countryside –project (Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle (VILMA)-hanke) and IEA Bioenergy Task 37.

For more information please contact Riitta Savikko, Researcher, Natural Resources Institute Finland (Luke), riitta.savikko@luke.fi, 050 571 4548

Welcome!

Lisää

Aika

08.03.2018 09:00 - 17:00(GMT+00:00)

Paikka

Jyväskylä, Kokousravintola Harmooni (Hannikaisenkatu 39, 40100 Jyväskylä) ja kiertoajelu

Ilmoittautumisosoite

https://www.ilmase.fi/site/kiertotalous-ruokajarjestelmassa-circular-economy-in-the-food-system-tyopaja-ja-opintomatka-to-8-3-2018-jyvaskylassa/

Kohderyhmä

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Tapahtuman kielenä on englanti.

Yhteyshenkilö

Riitta Savikko

Yhteystiedot

riitta.savikko@luke.fi, 050 571 4548