MAAN KASVUKUNNON OSAAJIEN VALMENNUSRYHMÄ Satakunnassa

01heinä10:4810:48MAAN KASVUKUNNON OSAAJIEN VALMENNUSRYHMÄ SatakunnassaItsenäisyydenkatu 35A, 28130 Pori

Tapahtuman kuvaus

Maatalouden tärkeimmät resurssit ovat viljelijän osaaminen ja peltomaan kasvukunto. Paras tapa näiden kehittämiseen on OSMO-hankkeen valmennusryhmä.
Peltomaa on monimutkainen järjestelmä, jonka kokonaisvaltainen hallinta vaatii tietämystä, työkaluja ja osaamista. Valmennus tarjoaa nämä viljelijöiden tarpeisiin sovitetulla tavalla.
Valmennus etenee eri toimenpiteiden suunnittelun kautta. Samalla osallistujat saavat rautaisannoksen maaperän fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa, sekä oppivat soveltamaan näitä käytännön viljelyssä. Aiempien kurssien tapaan ote on samaan aikaan tieteellinen ja käytännönläheinen.
·         Aloitustapaaminen heinäkuussa Satakunnassa
·         Käynnistetään ryhmän toiminta, perehdytään maan kasvukunnon suunnitteluun, sovitaan toimintatavoista ja tulevista tapaamisista.
·         Kasvukaudella 2016 ryhmä tutustuu maan kasvukuntoon ja sen hoitoon ryhmäläisten pelloilla.
·         4-5 verkkokokousta syystalven 2016 aikana sekä yksi lähipäivä
·         Itseopiskelua ja keskustelua sähköisessä oppimisympäristössä oman ehtimisen mukaan.
·         Sähköisten välineiden käyttöä tuetaan ryhmässä ja henkilökohtaisesti tarpeen mukaan.
·         Ryhmässä sovitaan kuinka toimintaa jatketaan tämän jälkeen.
Tavoite:
·         Oppia tulkitsemaan viljavuustutkimuksia sekä huomioimaan maan biologisia, fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia omalla tilalla.
·         Verkostoitua tilojaan kehittävien kollegoiden ja asiantuntijoiden kanssa.
Pääsisällöt:

Oleellisimpien kasvukuntohaasteiden tunnistaminen tilatasolla ja lohkokohtaisten toimenpidesuunnitelmien laatiminen
Maan fysikaalisen viljavuuden hoito: Koneketjujen suunnittelu ja rengastustarve, muokkauksen sovittaminen maalajeihin, syväkuohkeutuksen tarve ja toteutus,   vesitalouden hallinta ojituksella ja pinnanmuotoilulla
Maan kemiallisen viljavuuden hoito: kalkituksen suunnittelu, pää- ja sivuravinteiden saatavuuden parantaminen, ravinteiden pidätyskyvyn lisääminen, lannoitustarve ja lannoituksen suunnittelu, hivenlannoitus.
Maan biologisen viljavuuden hoito: Viljelykiertojen suunnittelu, kasvipeitteisyys, kerääjäkasvien käyttö, multavuuden ja biologisen aktiivisuuden lisääminen.
Johtaminen: Kasvukunnon hoitotoimien valinta ja investointien ja toimenpiteiden ajoittaminen vuositasolla

Valmentajat: erikoissuunnittelija, viljelijä Jukka Rajala, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja tutkija-viljelijä, tekniikan tohtori Tuomas Mattila, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Ryhmissä vieraileemuita alan asiantuntijoita.
Hinta: 250 euroa/henkilö (arvonlisäveroton koulutus), sis. opetus, kurssimateriaalit, suunnittelua tukevat työkalut, asiantuntijoiden ohjaus ja todistus.

Hakeminen: Ryhmään otetaan enintään 20 viljelijää. Jätä hakemuksesi viimeistään 16.6.2016:
http://51.fi/osmo-satakunta
Järjestäjä: Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja ProAgrian Länsi-Suomen OSMO – Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä –hanke
             
*Laitevaatimukset verkko-opetuksessa: Tietokone, sähköpostiosoite, internet-yhteys, (jonka nopeus vähintään 0,5 Mb/s, mieluiten yli 4 Mb/s), kuuloke-mikrofoniyhdistelmä.
Web-kamera on suositeltava.

Lisää

Aika

(Perjantai) 10:48 - 10:48

Paikka

Itsenäisyydenkatu 35A, Pori

Itsenäisyydenkatu 35A, 28130 Pori

Ilmoittautumisosoite

http://51.fi/osmo-satakunta

Kohderyhmä

Viljelijät, jotka ovat kiinnostuneita peltojen kasvukunnon parantamisesta ja resurssitehokkaasta maan kasvukunnon hoidosta Satakunnassa.

Yhteyshenkilö

Jukka Rajala, jukka.rajala@helsinki.fi, puh. 044 303 2210.