Maan kasvukunnon osaajien valmennusryhmä vihannesviljelijöille

03helmi09:2415:24Maan kasvukunnon osaajien valmennusryhmä vihannesviljelijöilleKokoontumispaikat sovitaan erikseen

Tapahtuman kuvaus

Maan kasvukunnon osaajien valmennusryhmä vihannesviljelijöille käynnistyy tammikuussa 2017.  Ryhmä on osa OSMO-hankkeen viljelijävalmennuksia. Vihannestuotannon tärkeimmät resurssit ovat viljelijän osaaminen ja peltomaan kasvukunto. Paras tapa näiden kehittämiseen on OSMO-hankkeen valmennusryhmä.

Peltomaa on monimutkainen järjestelmä, jonka kokonaisvaltainen hallinta vaatii tietämystä, työkaluja ja osaamista. Valmennus tarjoaa nämä viljelijöiden tarpeisiin sovitetulla tavalla.
Valmennus etenee eri toimenpiteiden suunnittelun kautta.
Samalla osallistujat saavat rautaisannoksen maaperän fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa,
sekä oppivat soveltamaan näitä käytännön viljelyssä.
Aiempien kurssien tapaan ote on samaan aikaan tieteellinen ja käytännönläheinen.
Valmennus etenee eri toimenpiteiden suunnittelun kautta.
Samalla osallistujat saavat rautaisannoksen maaperän fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa,
sekä oppivat soveltamaan näitä käytännön viljelyssä.
Aiempien kurssien tapaan ote on samaan aikaan tieteellinen ja käytännönläheinen.
Aloitustapaaminen tammikuussa Käynnistetään ryhmän toiminta, perehdytään maan kasvukunnon suunnitteluun, sovitaan toimintatavoista ja tulevista tapaamisista.Kasvukaudella 2017 ryhmä tutustuu maan kasvukuntoon ja sen hoitoon ryhmäläisten pelloilla.4-5 verkkokokousta kevättalven 2017 aikana sekä yksi lähipäivä.Itseopiskelua ja keskustelua sähköisessä oppimisympäristössä oman ehtimisen mukaan.Sähköisten välineiden käyttöä tuetaan ryhmässä ja henkilökohtaisesti tarpeen mukaan.Ryhmässä sovitaan kuinka toimintaa jatketaan tämän jälkeen.
Tavoite: Oppia tulkitsemaan viljavuustutkimuksia sekä huomioimaan maan biologisia, fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia omalla tilalla.Verkostoitua tilojaan kehittävien kollegoiden ja asiantuntijoiden kanssa.
Pääsisällöt:Oleellisimpien kasvukuntohaasteiden tunnistaminen tilatasolla ja lohkokohtaisten toimenpidesuunnitelmien laatiminenMaan fysikaalisen viljavuuden hoito: Koneketjujen suunnittelu ja rengastustarve, muokkauksen sovittaminen maalajeihin, syväkuohkeutuksen tarve ja toteutus,   vesitalouden hallinta ojituksella ja pinnanmuotoilullaMaan kemiallisen viljavuuden hoito: kalkituksen suunnittelu, pää- ja sivuravinteiden saatavuuden parantaminen, ravinteiden pidätyskyvyn lisääminen, lannoitustarve ja lannoituksen suunnittelu, hivenlannoitus.Maan biologisen viljavuuden hoito: Viljelykiertojen suunnittelu, kasvipeitteisyys, kerääjäkasvien käyttö, multavuuden ja biologisen aktiivisuuden lisääminen.Johtaminen: Kasvukunnon hoitotoimien valinta ja investointien ja toimenpiteiden ajoittaminen vuositasolla
Valmentajat: agronomi ja viljelijä Jukka Rajala, tekniikan tohtori ja viljelijä Tuomas Mattila, maatalous- ja metsätieteiden tohtori Sari Iivonen ja puutarha-agronomi Ritva Mynttinen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista. Ryhmissä vierailee muita alan asiantuntijoita.
Hinta: 250 euroa/henkilö (arvonlisäveroton koulutus), sis. opetus, kurssimateriaalit, suunnittelua tukevat työkalut, asiantuntijoiden ohjaus ja todistus.

Hakeminen: Ryhmään otetaan enintään 20 viljelijää. Jätä hakemuksesi viimeistään 30.11.2016.

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/72034/lomake.html
Järjestäjä: Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja ProAgria Etelä-Pohjanmaa ja ProAgria Länsi-Suomen OSMO – Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä –hanke.
Lisätietoja: Jukka Rajala,jukka.rajala@helsinki.fi, puh. 044 303 2210.
*Laitevaatimukset verkko-opetuksessa: Tietokone, sähköpostiosoite, internet-yhteys, (jonka nopeus vähintään 0,5 Mb/s, mieluiten yli 4 Mb/s), kuuloke-mikrofoniyhdistelmä. Web-kamera on suositeltava.

​​​

Lisää

Aika

(Perjantai) 09:24 - 15:24(GMT+00:00)

Paikka

Kokoontumispaikat sovitaan erikseen

Ilmoittautumisosoite

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/72034/lomake.html

Kohderyhmä

Vihannesviljelijät, jotka ovat kiinnostuneita peltojen kasvukunnon parantamisesta ja resurssitehokkaasta maan kasvukunnon hoidosta Etelä-Pohjanmaalla, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla.

Yhteyshenkilö

Jukka Rajala, puh. 044-303 2210, jukka.rajala@helsinki.fi