Maidontuotanto luomuun

23tammi12:0015:00Maidontuotanto luomuunHAMK Mustiala (Vanhan Opiston Juhlasali), Mustialantie 105, Tammela

Kuvituskuva

Tapahtuman kuvaus

Luomuun siirtyminen ei välttämättä ole helppoa. Maatilatasolla on monia tarkistettavia ja varmistettavia asioita, jotta kaikki luomuehdot täyttyvät. Luomussa on lukuisia ehtoja eläinten hyvinvointiin, esimerkiksi navettaolosuhteisiin, eläinten ruokintaan ja hoitoon. Luomussa on pidettävä päivittäistä kirjanpitoa. Joka hetki pystyttävä osoittamaan ajantasainen dokumentointi.

Torstaina 23.1.2020 pidettävässä seminaarissa esitellään Mustialan kampuksen opetus- ja tutkimusmaatilan luomuun siirtymisen edellyttämiä toimenpiteitä. Maidontuotannon luomuun siirtäminen on tarkoittanut useita muutoksia maatilalla. Vaikka navetta on vasta muutaman vuoden ikäinen, on muutostarpeita myös navetassa: kiinteän lattian pinta-alaa on pitänyt lisätä ja laitumille kulkuja on pitänyt järjestellä uudelleen. Ruokintaan tarvittavat muutokset ovat vaikuttaneet myös kasvinviljelyyn ja ostorehuihin. Pellosta on entistä suurempi osa nurmella ja oman valkuiskasvituotannon merkitys on kasvanut.

Luomussa vara parempi -hankkeessa keskeisessä roolissa on koe- ja kokeilutoiminta. Vuonna 2019 tehtiin useita laiduntamiseen ja nurmiin liittyviä kokeiluja. Tulevana vuonna on tarkoitus rakentaa myös navettaan liittyvää tutkimustoimintaa.
Seminaari on osa kolmevuotista Luomussa vara parempi –yhteistyöhanketta, jonka toteuttajina toimivat Luke, ProAgria Etelä-Suomi, Koulutuskeskus Salpaus sekä Hämeen ammattikorkeakoulu. Hankkeen tavoitteena on edistää hämäläisen luomun tuotantoa, jalostusta ja käyttöä. Mustiala on avoin luomututkimusalusta, jossa tutkimuksen, neuvonnan, koulutuksen sekä yritysten yhteistyö konkretisoituu.

Lisää

Aika

(Torstai) 12:00 - 15:00(GMT+00:00)

Paikka

HAMK Mustiala (Vanhan Opiston Juhlasali), Tammela

HAMK Mustiala (Vanhan Opiston Juhlasali), Mustialantie 105, Tammela

Kohderyhmä

Viljelijät

Yhteyshenkilö

Outi Vahtila

Yhteystiedot

outi.vahtila@hamk.fi

Webinaariosoite

https://youtu.be/mVbT9XWpIGQ