Ruovikosta ruokapöytään - Ravinnekierrätyksen jokainen askel vaikuttaa
01marras09:0016:00Ruovikosta ruokapöytään - Ravinnekierrätyksen jokainen askel vaikuttaa
Tapahtuman kuvaus
Ruovikosta ruokapöytään – Ravinnekierrätyksen jokainen askel vaikuttaa Kolmen Varsinais-Suomessa toimivan ravinnekierrätykseen liittyvän hankkeen yhteinen loppuseminaari Turun Virastotalossa 1.11.2017 klo 9.30-15. Toimiva ravinnekierrätys on tulevaisuuden ruuantuotannon edellytys, omavaraisuuden lähde, järkevä ratkaisu moneen ongelmaan
Tapahtuman kuvaus
Ruovikosta ruokapöytään – Ravinnekierrätyksen jokainen askel vaikuttaa
Kolmen Varsinais-Suomessa toimivan ravinnekierrätykseen liittyvän hankkeen yhteinen loppuseminaari Turun Virastotalossa 1.11.2017 klo 9.30-15.
Toimiva ravinnekierrätys on tulevaisuuden ruuantuotannon edellytys, omavaraisuuden lähde, järkevä ratkaisu moneen ongelmaan sekä kiitos ympäristöllemme.
Ravinnekierrätyksen askeleet voivat olla pieniä tai suuria, mutta kaikki ne johtavat samaan suuntaan – kestävään tulevaisuuteen. Jotta askeleet eivät pääse hidastumaan, kannattaa tulla hakemaan lisää vauhtia Ruovikosta Ruokapöytään -seminaarista.
Lounais-Suomessa toimivissaRANKU-,Järki Lannoite – jaRuokopelto-hankkeissa on tehty lujasti töitä tulevaisuuden eteen, ja nyt on aika antaa viestikapula eteenpäin. Tule kuuntelemaan, millaisia askelia ravinnekierrätyksen eteen on jo otettu, ja mihin jalkaterä kannattaa suunnata seuraavaksi!
Vastuuhenkilöt:
Sanna Tikander sanna.tikander (at) ely-keskus.fi (RANKU-hanke)
Maria Yli-Renko, maria.yli-renko (at) ely-keskus.fi (Ruokopelto-hanke)
Kaisa Riiko, kaisa.riiko (at) bsag.fi (Järki Lannoite -hanke)
Ohjelma (muutokset mahdollisia)
9.30 Aamukahvi ja ilmoittautuminen
10.00 Päivän avaus, koordinaattori Sanna Tikander, RANKU-hanke, Varsinais-Suomen ELY-keskus
Avauspuhe, Ympäristöministeriö
Muutoksen voimistuvat signaalit, professori Hannu Katajamäki, Vaasan yliopisto
Kello 10.45
Osa 1 Merkityksellinen maaperä
Eloperäisen aineksen merkitys, maanviljelijä-tutkija Tuomas Mattila, Helsingin Yliopisto
Maaperän vesitalous, toiminnanjohtaja Helena Äijö, Salaojayhdistys
Järviruoko pellonparantajana, koordinaattori Maria Yli-Renko, Ruokopelto-hanke, Varsinais-Suomen ELY-keskus
Kello 11.15
Osa 2 Turvallinen ravinnekierrätys
Kemikaalit ongelma ja mahdollisuus, Anja Nysten, Nordic Environment Finance Corporation
Ruokaturva ja omavaraisuus, tutkija Kaisa Karttunen, Ajatuspaja e2
Kierrätyslannoitteet käytännössä, koordinaattori Kaisa Riiko, Järki Lannoite -hanke, Baltic Sea Action Group
Kello 11.45
Osa 3 Julkisten toimijoiden roolit
Kuntien hankinnoilla voi vaikuttaa, koordinaattori Sanna Tikander, RANKU-hanke, Varsinais-Suomen ELY-keskus
Kohti ravinteiden kierrätyksen läpimurtoa – Nykytila ja suositukset ohjauskeinojen kehittämiseksi Suomessa, vanhempi tutkija Helena Valve, Suomen ympäristökeskus
Positiivisen tiedonvälityksen merkitys, yritysvalmentaja Tinka Kerttula, Presense Oy
n. 12.30 – 13.30 Lounas ja tutustuminen hanketorin hankkeisiin
13.30 Ohjelma jatkuu
Yksilön merkitys muutoksessa, erikoistutkija Minna Kaljonen, Suomen ympäristökeskus
Tahtotila tulevaisuuteen -paneelikeskustelu
Puheenjohtaja ympäristöneuvos Tarja Haaranen, Ympäristöministeriö
Osallistujat:
Tuomas Mattila, maanviljelijä-tutkija, Helsingin yliopisto
Miira Riipinen, ympäristöpäällikkö, Kuntaliitto
Kimmo Pusa, viljelypäällikkö, Finnamyl Oy
Tinka Kerttula, yritysvalmentaja, Presense Oy
Hannamaija Fontell, tuotekehitysjohtaja, Biolan Oy
NN, kunnan edustaja
14.50 Loppusanat, koordinaattori Sanna Tikander, RANKU-hanke, Varsinais-Suomen ELY-keskus
15.00 Iltapäiväkahvit ja verkostoituminen hanketorilla
Seminaari on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Ilmoittautuminen avataan pian, varaa päivä jo kalenteristasi!
Lisää
Aika
01.11.2017 09:00 - 16:00(GMT+00:00)
Paikka
Virastotalo Itsenäisyydenaukio 2 Turku
Kohderyhmä
Seminaari on tarkoitettu kaikille ravinteiden kierrätyksen paikallisista ratkaisuista kiinnostuneille
Yhteyshenkilö
Sanna Tikander sanna.tikander (at) ely-keskus.fi