Ruovikosta ruokapöytään - Ravinnekierrätyksen jokainen askel vaikuttaa

01marras09:0016:00Ruovikosta ruokapöytään - Ravinnekierrätyksen jokainen askel vaikuttaa

Tapahtuman kuvaus

Ruovikosta ruokapöytään – Ravinnekierrätyksen jokainen askel vaikuttaa

Kolmen Varsinais-Suomessa toimivan ravinnekierrätykseen liittyvän hankkeen yhteinen loppuseminaari Turun Virastotalossa 1.11.2017 klo 9.30-15.
Toimiva ravinnekierrätys on tulevaisuuden ruuantuotannon edellytys, omavaraisuuden lähde, järkevä ratkaisu moneen ongelmaan sekä kiitos ympäristöllemme.
Ravinnekierrätyksen askeleet voivat olla pieniä tai suuria, mutta kaikki ne johtavat samaan suuntaan –  kestävään tulevaisuuteen. Jotta askeleet eivät pääse hidastumaan,  kannattaa tulla hakemaan lisää vauhtia Ruovikosta Ruokapöytään -seminaarista.

Lounais-Suomessa toimivissaRANKU-,Järki Lannoite – jaRuokopelto-hankkeissa on tehty lujasti töitä tulevaisuuden eteen, ja nyt on aika antaa viestikapula eteenpäin. Tule kuuntelemaan, millaisia askelia ravinnekierrätyksen eteen on jo otettu, ja mihin jalkaterä kannattaa suunnata seuraavaksi!
Vastuuhenkilöt: 
Sanna Tikander sanna.tikander (at) ely-keskus.fi (RANKU-hanke) 
Maria Yli-Renko, maria.yli-renko (at) ely-keskus.fi (Ruokopelto-hanke) 
Kaisa Riiko, kaisa.riiko (at) bsag.fi (Järki Lannoite -hanke)
 
Ohjelma (muutokset mahdollisia)
9.30           Aamukahvi ja ilmoittautuminen
10.00        Päivän avaus, koordinaattori Sanna Tikander, RANKU-hanke, Varsinais-Suomen ELY-keskus 
               
Avauspuhe, Ympäristöministeriö
Muutoksen voimistuvat signaalit, professori Hannu Katajamäki, Vaasan yliopisto     
Kello 10.45
Osa 1 Merkityksellinen maaperä
Eloperäisen aineksen merkitys, maanviljelijä-tutkija Tuomas Mattila, Helsingin Yliopisto
Maaperän vesitalous, toiminnanjohtaja Helena Äijö, Salaojayhdistys
Järviruoko pellonparantajana, koordinaattori Maria Yli-Renko, Ruokopelto-hanke, Varsinais-Suomen ELY-keskus
Kello 11.15 
Osa 2 Turvallinen ravinnekierrätys
Kemikaalit ongelma ja mahdollisuus, Anja Nysten, Nordic Environment Finance Corporation
Ruokaturva ja omavaraisuus, tutkija Kaisa Karttunen, Ajatuspaja e2
Kierrätyslannoitteet käytännössä, koordinaattori Kaisa Riiko, Järki Lannoite -hanke, Baltic Sea Action Group
Kello 11.45
Osa 3 Julkisten toimijoiden roolit
Kuntien hankinnoilla voi vaikuttaa, koordinaattori Sanna Tikander, RANKU-hanke, Varsinais-Suomen ELY-keskus
Kohti ravinteiden kierrätyksen läpimurtoa – Nykytila ja suositukset ohjauskeinojen kehittämiseksi Suomessa, vanhempi tutkija Helena Valve, Suomen ympäristökeskus
Positiivisen tiedonvälityksen merkitys, yritysvalmentaja Tinka Kerttula, Presense Oy
 
n. 12.30 – 13.30 Lounas ja tutustuminen hanketorin hankkeisiin 
13.30        Ohjelma jatkuu
Yksilön merkitys muutoksessa, erikoistutkija Minna Kaljonen, Suomen ympäristökeskus

Tahtotila tulevaisuuteen -paneelikeskustelu 
Puheenjohtaja ympäristöneuvos Tarja Haaranen, Ympäristöministeriö
Osallistujat:
Tuomas Mattila, maanviljelijä-tutkija, Helsingin yliopisto
Miira Riipinen, ympäristöpäällikkö, Kuntaliitto
Kimmo Pusa, viljelypäällikkö, Finnamyl Oy
Tinka Kerttula, yritysvalmentaja, Presense Oy
Hannamaija Fontell, tuotekehitysjohtaja, Biolan Oy
NN, kunnan edustaja
 
14.50 Loppusanat, koordinaattori Sanna Tikander, RANKU-hanke, Varsinais-Suomen ELY-keskus
 
15.00 Iltapäiväkahvit ja verkostoituminen hanketorilla 

Seminaari on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. 

Ilmoittautuminen avataan pian, varaa päivä jo kalenteristasi!

Lisää

Aika

01.11.2017 09:00 - 16:00(GMT+00:00)

Paikka

Virastotalo Itsenäisyydenaukio 2 Turku

Get Directions

Kohderyhmä

Seminaari on tarkoitettu kaikille ravinteiden kierrätyksen paikallisista ratkaisuista kiinnostuneille

Yhteyshenkilö

Sanna Tikander sanna.tikander (at) ely-keskus.fi